Dilluns, 10 d'Octubre de 2011 12:39

La destrucció d'ocupació s'acarnissa amb els menys formats mentre creix el nombre de doctorats en actiu

En canvi, el nombre d'universitaris a l'atur s'ha doblat perquè el mercat laboral no els ha pogut absorbir

La crisi ha destruït més de 400.000 llocs de treball a Catalunya i ha afectat tots els sectors, totes les classes socials i tots els col·lectius, però no d'igual manera. Joves, immigrants i treballadors de la construcció l'han soferta amb més intensitat. I els que l'han notada menys han estat els més formats, perquè, tot i que el nombre de desocupats ha pujat, es manté l'ocupació de persones amb estudis superiors.

L'ocupació dels formats superiors –diplomats, llicenciats i doctorats– no només no ha baixat durant la crisi sinó que fins i tot presenta un lleuger augment del 0,4%, amb 4.000 treballadors més que fa tres anys. No és que aquest segment hagi estat immune a la crisi, però va poder recuperar la pèrdua d'ocupació del primer impacte de la recessió i ja fa quatre trimestres que puja. En el tancament del segon trimestre hi havia 1.149.500 ocupats amb aquesta formació, més d'un terç dels 3,1 milions de treballadors a Catalunya, segons les dades de l'INE.

La part negativa és que hi ha 134.300 desocupats amb aquest nivell d'estudis, més del triple que a l'inici de la crisi, quan eren 42.600. El fet que no es creessin llocs de treball qualificats ha provocat que bona part dels milers de llicenciats que cada any surten de les facultats no hagin trobat feina. L'excepció han estat els doctorats, que s'han incorporat al mercat de treball tot i la crisi. Al segon trimestre del 2008 n'hi havia 18.100 d'ocupats, i a finals del mateix trimestre d'aquest any, 23.400.

Si els universitaris, sobretot doctorats, són la cara, la creu són els menys formats. L'ocupació ha caigut un 33,5% els últims dos anys i mig pel que fa a treballadors amb educació primària o analfabets. Aquesta situació és encara més extrema si mirem només els analfabets. Tot i que són un col·lectiu petit, la crisi n'ha deixat sense feina 6 de cada 10. Tanmateix, l'atur no ha pujat tant entre els treballadors amb estudis primaris o sense estudis com en el d'universitaris, perquè la incorporació de nous actius al mercat de treball és inferior en menys formats que en diplomats, llicenciats i doctorats.

La meitat dels llocs de treball destruïts per la crisi, 204.300, són de treballadors amb estudis secundaris. Aquest col·lectiu, el més nombrós, no ha estat tan afectat per la crisi com el dels menys formats, però sí molt més que els universitaris, i ha perdut més d'un 10% d'ocupats.

Font: El Punt

Més videos

eurodesk transparente

ipunt

oficina jove

Captura2

compartir

 logo ime

Joves i què

 baixa

et-aj

et-ent

et-jov

insta juv

| + - | RTL - LTR