Dijous, 13 d'Octubre de 2011 15:32

Les TIC estan sent fonamentals en la creació de negocis

Gairebé un miler de petites empreses es van crear el 2010 a la demarcació a través de la xarxa Inicia de la Generalitat i altres ens públics

Entre les xifres de l'augment de l'atur i les estadístiques econòmiques poc encoratjadores, apareixen dades que conviden a un cert optimisme. A les comarques de Girona, un dels llocs on es poden trobar aquestes dades són els vivers d'empreses i els centres de coworking (espais compartits per microempreses), uns serveis generalment patrocinats per les administracions públiques per donar un cop de mà als que s'animen a muntar el seu propi negoci.

Segons les dades de la Generalitat, l'any passat es van obrir a la demarcació 965 negocis sota l'empara d'Inicia, la xarxa de la Generalitat i ens locals on trobem tants vivers d'empreses i coworking com diversos programes d'ajuda als emprenedors i les empreses ja establertes. Solen ser negocis d'una o dues persones que, després de perdre el lloc de treball, han capitalitzat l'atur i s'han fet autònoms. Aquesta és una de les característiques de la nova fornada d'empresaris, nascuda de la necessitat. L'altra singularitat és la relació molt estreta que mantenen amb les noves tecnologies, bé perquè el producte que generen ho és per si mateix, o bé perquè la xarxa és la seva eina de treball bàsica.

Especialització

“Si trobes el producte que fa falta, et dirigeixes al mercat correcte i hi poses esforç, te'n surts”, assegura Quim Gudayol, director de Nexes de Forallac, obert fa dos anys per iniciativa de l'Ajuntament. En aquest centre conviuen, entre altres, un distribuïdor de pastisseria elaborada per monges de clausura, un fabricant de roba feta de bambú, cinc botigues virtuals, una enginyeria de telecomunicacions i dos dissenyadors gràfics. “L'interessant d'un viver com aquest –comenta Gudayol– és que el contacte entre els usuaris afavoreix les sinergies i l'aparició d'oportunitats de negoci”. Del mateix parer és Xevi Garcia, responsable del centre d'empreses de les Preses, fundat a finals de la dècada de 1990. Entre altres professionals, en el seu viver hi trobem uns dissenyadors de pàgines web i de jocs en línia que precisament es van conèixer aquí. A Banyoles, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha obert aquest any El Niu, un espai de coworking que encara està en rodatge. De moment només hi ha quatre usuaris. Annabel González, de 25 anys, n'és una. Va estudiar realització audiovisual a la UdG, va estar treballant de dissenyadora gràfica i posteriorment es va especialitzar en crear la imatge d'esdeveniments fundant www.thegardenparties. com. “Em puc cuidar –posa d'exemple– de les invitacions i del reportatge fotogràfic i de vídeo d'un casament, donant a l'esdeveniment la personalitat que s'adiu als clients”.

També tallers

En alguns vivers també hi ha tallers, ocupats per negocis que no necessiten uns espais molt grans. A Nexes hi ha, per exemple, dues companyies de transport urgent i, al centre d'empreses de les Preses, un fabricant de canals artesanes i el local d'assaig i magatzem d'una companyia de teatre.

Font: El Punt

Més videos

eurodesk transparente

ipunt

oficina jove

Captura2

compartir

 logo ime

Joves i què

 baixa

et-aj

et-ent

et-jov

insta juv

| + - | RTL - LTR