La sexualitat és una dimensió fonamental de l’ésser humà que es va construint a través de la interacció de la nostra part biològica i psicològica i l’entorn sociocultural que ens envolta.

Té tres funcions principals: comunicar afecte, obtenir plaer i reproduir-nos.

La sexualitat no és només genialitat o coit. També són les creences, els pensaments, les emocions, les actituds, els rols, les relacions que establim i les pràctiques que realitzem.

Els ensenyaments i l’aprenentatge influeixen molt en la nostra forma d’entendre i viure la sexualitat. Ens acompanya des que naixem fins que morim i constitueix una part integral de la nostra personalitat.

L’orientació sexual

La sexualitat és molt àmplia i plena de variants. L’orientació sexual varia segons la persona i es tracta que cadascú se senti còmode gaudint de la sexualitat a la seva manera i amb respecte cap a les altres persones.

Heterosexualitat, homosexualitat, bisexualitat, transsexualitat… Moltes són les variants; el més important és l’autoconeixement.

Sexe lliure i segur

És important gaudir del sexe i la sexualitat amb naturalitat i evitar situacions de risc o no desitjades: embarassos no volguts o infeccions de transmissió sexual.

A més, és bàsic el respecte cap a l’altra persona, així com sentir-se còmode amb un/a mateix/a: no s’ha de fer res que no vingui de gust.

En cas de dubte…

Si tens dubtes sobre temes relacionats amb Salut, pots trucar a CatSalut Respon (061), un servei 24 hores on t’orientaran o adreçaran als centres especialitzats.

A més, et recomanem la pàgina web Sexe Joves per informar-te detalladament sobre conceptes com afectivitat, coneixement del propi cos, petting, autoestima, enamorament, amor, estimació, amistat, comportament sexual…

[Actualització | Novembre 2021] 

Aquest contingut ha estat elaborat pel Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ).