Si ets menor d’edat i marxes sol/a a cursar un any acadèmic fora, necessitaràs una autorització de menors per viatjar a l’estranger i molta planificació.

Es recomana començar a informar-se sobre les possibilitats per fer ESO o Batxillerat a l’estranger el primer trimestre del curs anterior (és a dir, entre setembre i desembre de l’any anterior a la partida).

Són molt pocs els estudiants que realitzen tots aquests tràmits per lliure. La majoria marxen a través d’agències privades que gestionen cursos acadèmics a l’estranger.

Realitzar un curs acadèmic per lliure:

La via més recomanada és anar per agència o a través d’alguna beca, ja que aquestes et faciliten tots els tràmits, però si decideixes anar per lliure, hi ha diferents aspectes que hauràs de tenir en compte:

 • Hauràs de conèixer i entendre el sistema educatiu del país de destí.
 • Hauràs de buscar escoles o instituts on matricular-te i que estiguin reconeguts pel Ministeri d’Educació del país.
 • Hauràs de buscar allotjament, ja sigui a través de les Boarding Schools o bé intercanvi amb una família.
 • Et caldrà, entre altra documentació, disposar d’una autorització de menors per viatjar a l’estranger, a més de gestionar tràmits de visat o residència.
 • Et caldrà una assegurança que inclogui temes sanitaris i altres imprevistos.
 • És molt possible que el centre d’estudis et demani que acreditis un nivell d’idioma, així com acreditar altres requisits que demani el propi país de destí.
 • A la tornada, et caldrà tramitar la sol·licitud de convalidació del teu curs.

Webs on pots trobar informació sobre sistemes educatius:

Eurydice: xarxa europea de sistemes i polítiques educatives. Informació sobre sistemes educatius de països europeus. 

Study in Europe: Informació sobre sistemes educatius de països europeus. 

Ploteus i pàgines dels Ministeris d’Educació del país de destí.

Abans de signar cap programa, hauràs de tenir en compte les diferents opcions que se t’ofereixen i assegurar-te  que tots els detalls hi figuren al contracte.

Realitzar un curs acadèmic per agència:

Aquestes empreses s’ocupen de la majoria dels tràmits: busquen l’escola o l’institut, l’allotjament amb famílies o en residències d’estudiants, els vols o el transport que calgui, i a la tornada t’ajuden amb la gestió dels tràmits per poder convalidar el curs acadèmic, però aquests serveis tenen un cost, en la majoria d’agències és aproximadament entre 10.000 i 18.000€ per curs acadèmic.

ASEPROCE és l’Associació Espanyola de Promotors de Cursos a l’estranger, la qual integra l’AECAE (Agrupació Educativa de Cursos Acadèmics a l’Estranger) que és una agrupació d’empreses que promouen estades acadèmiques a l’estranger.

Aquestes agències passen periòdicament controls de qualitat i solvència, són empreses de confiança i amb garanties.

Hi ha 14 oficines a Catalunya que en formen part:

British Summer (Girona)

BAI Mataró, Enforex, Astex, Aston Herencia, Hes Idiomas, Midleton School Barcelona, ESL, Travel and Tuition, British Summer, Interway Barcelona(Barcelona), Opera serveis (Vilanova i la Geltrú),  Lingo Lingua (Vilafranca del Penedès), English Summer  (Tarragona)

 

Beques per cursar un any acadèmic a l’estranger

 • Batxillerat internacional (BI). Es pot cursar a través de Colegios del Mundo IB o de Colegios del Mundo Unido, que ofereixen beques per a realitzar un o dos anys a l’estranger.
 • Intercanvis amb el Rotary Club per a joves d’entre 15 i 18 anys. L’estudiant seguirà un curs escolar complet a l’estranger i la família espanyola rebrà un estudiant durant el mateix període.
 • AFS Intercultura. ASF és una organització de voluntariat internacional que promou programes d’intercanvi juvenil per estudiar en una escola pública, viure amb una família i participar en diverses activitats interculturals.
 • Beques per estudiar 1r de Batxillerat als Estats Units o al Canadà amb la Fundació Amancio Ortega. Solen oferir-se a l’octubre o novembre per a alumnat que està cursant 4rt d’ESO l’any en curs.
 • Beques USA iEduex (International Education Exchange): és una agència especialitzada en educació internacional que dissenya i gestiona Programes Escolars Internacionals per a estudiants de 8 a 18 anys, per a estudiar durant un any escolar a l’estranger. Concretament, iEduex convoca unes beques privades que permeten a joves estudiants d’entre 15 i 18 anys i mig cursar un any escolar als Estats Units en un High School públic amb un visat d’estudiant J-1. Per poder participar-hi, els estudiants no han d’haver finalitzat els seus estudis de secundària, i en funció de la nota mitjana que tinguin podran rebre la beca completa o parcial. Hi ha serveis inclosos dins del programa, però d’altres, com les despeses del viatge o l’assegurança mèdica, els ha de cobrir la família. 
 • Beques EUROPA: Iniciativa promoguda pel Banco Santander i la Universitat Francisco de Vitoria, en la qual se seleccionen alumnes preuniversitaris perquè comparteixin un viatge per Europa visitant les principals universitats i participant en un programa de conferències i trobades amb professionals del món acadèmic, polític i cultural, combinant amb activitats d’oci i culturals.Hi poden participar joves de 1r de batxillerat, i el procés de selecció té diverses fases.

 

Homologar els títols:

A partir de 4rt d’ESO s’han de convalidar els cursos a Espanya per poder continuar estudiant. Aquesta sol·licitud ha d’anar acompanyada dels títols o certificació acadèmica amb la traducció jurada i legalitzada (per a països extracomunitaris).

Trobaràs tota la informació sobre els requisits, documents i procediments a la pàgina web d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

En aquests enllaços trobareu tota la informació i beques per anar a estudiar a l’estranger: