El tractament postcoital, també conegut com “la pastilla del dia després”, evita embarassos no desitjats després d’una relació sexual en què no s’han utilitzat mètodes anticonceptius o bé s’han utilitzat de forma incorrecta.

 • No és un mètode abortiu, és un mètode d’urgència.
 • En cap cas s’ha d’utilitzar com un mètode anticonceptiu habitual; es tracta d’un tractament de xoc puntual.

 • Preveu l’embaràs, però no les infeccions de transmissió sexual. Recorda que el preservatiu (tant el masculí com el femení) és l’únic mètode anticonceptiu que evita al mateix temps l’embaràs i les infeccions de transmissió sexual.

Quan es pot utilitzar?

En cas d’haver mantingut una relació sexual amb risc d’embaràs no desitjat, es recomana prendre la pastilla com més aviat millor, abans de 72 hores (3 dies) després de la relació sexual.

Actualment també hi ha un tractament efectiu fins les 120 hores que no es facilita gratuïtament als centres sanitaris, però que es pot
comprar a les farmàcies sense recepta mèdica. Com a jove, el pots sol·licitar gratuïtament a la Tarda Jove.

La pastilla es pot utilitzar (independentment del dia del cicle menstrual) quan:

 • S’han mantingut relacions coitals sense utilitzar mètodes anticonceptius, fent-ne un ús incorrecte o patint incidents:
  • Preservatiu: si es trenca, està caducat, queda retingut dins la vagina en provar de retirar-lo…

  • Diafragma: si es col·loca malament, es retira abans de les 6 hores postcoitals, no s’utilitza crema espermicida o s’utilitza fora del
   termini recomanat per mantenir la seva efectivitat…

  • Mètodes naturals: si no s’ha respectat els dies d’abstinència coital…

  • Anticonceptius orals: si es tenen relacions coitals sense usar mètodes contraceptius addicionals i durant la seva presa s’han patit vòmits i/o diarrees persistents, s’han pres fàrmacs que alteren la seva eficàcia…

  • Dispositiu intrauterí (DIU): si s’expulsa o s’extrau en les 72 hores següents a una relació coital.

  • Anella vaginal contraceptiva: si es retira durant més de 3 hores en qualsevol moment dels 21 dies en què ha d’estar inserida; o si, desprès de retirar-la, passen més de 7 dies sense col·locar-ne una nova.

  • Pegat transdèrmic d’estrògens i gestàgens: si s’oblida de portar-lo més de 3 dies.

I si ets menor d’edat?

Els menors d’edat a partir dels 16 anys poden adquirir la pastilla als centres sanitaris i a les farmàcies perquè se’ls considera “majors d’edat mèdica” segons la Llei d’Autonomia del Pacient.

En casos d’adolescents de 13 a 15 anys dependrà del professional valorar el seu grau de maduresa i dispensar-la sense demanar autorització dels pares i/o tutors legals.

On pots a demanar la “pastilla del dia després”?

Si vols obtenir la pastilla del dia després a Barcelona, o tens dubtes sobre aquest tractament, t’atendran de forma gratuïta i totalment confidencial a la Tarda Jove , i a:

[Actualització | Novembre 2021] 

Aquest contingut ha estat elaborat pel Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ) i el Consell Comarcal de la Garrotxa.