El tabac actua en el cervell com un estimulant, és a dir, fa que el cervell vagi més ràpid del que va normalment. Fa que: estiguis més nerviós, més cansat, suïs més, tinguis menys gana de la que tindries si no fumessis, no descanses tan profundament i pot ser que et llevis més cansat al matí.

Si ens fixem en els aspectes pulmonars, el fumador té menys oxigen a la sang i en canvi te un gas tòxic que és el monòxid de carbó (fruït de la combustió) que fa emmalaltir les cèl.lules del cos i s’agafen a la llarga malalties.

Però en canvi per què els fumadors diuen que el tabac els tranquil.litza?
Doncs perquè el fumador depèn de la nicotina i si no en té la troba a faltar i el seu cos protesta perquè la necessita. Llavors quan el fumador aconsegueix fumar, la seva necessitat queda satisfeta i és com si es quedés tranquil, però realment, la nicotina dins del cos NO TRANQUILITZA SINÓ QUE POSA MÉS NERVIÓS.

NO HI HA CONSUM SENSE RISC. LA NICOTINA ENGANXA FORT. ÉS MILLOR NO COMENÇAR A FUMAR. EL COS VIU PERFECTAMENT SENSE DROGUES!!!

A la Garrotxa el centre públic de referència per atendre les persones amb problemes de qualsevol droga és el CAS (Centre d’atenció i seguiment de les drogodependències). Des d’allà et poden assessorar si tens dubtes, ajudar a fer un treball, si estàs preocupat/da per un amic o familiar o per a tu mateix/a  i es pot iniciar un tractament.

Però entenem que demanar ajuda a vegades costa, per això hem posat a la vostra  disposició, pels joves fins a 25 anys, el CAS JOVE, un espai on hi trobaràs a en Xavi, ([email protected]) un educador social amb qui pots parlar sobre dubtes o el que necessitis
d’aquest tema, i també un psiquiatra infantojuvenil, el Dr. Eduardo Sacristan.  Allà s’hi fan activitats i esperem poder oferir un espai de confiança perquè et sentis ben atès i resolguis els problemes que puguis tenir. CAS JOVE carrer Castellar i  Lloveras, 3  OLOT  ( aprop de la Teisa).

Tél. 972- 269202
Horaris: dilluns, dimarts i dijous de 3 a 9h del vespre .     
NO CAL DEMANAR HORA ni portar cap paper!!!!!! 

Si tens clar però que necessites un tractament, pots demanar hora directament a:

CAS (Centre d’atenció i seguiment de les drogodependències a la Garrotxa)-IAS-
Estem a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. A Consultes Externes. Despatxos 54, 60 i 61 (al final del passadís)
Per demanar hora  al CAS telèfon: 972 -269202 :  tots els matins de 9 a les 15h  i dilluns i dijous per la tarda de 3 a 18:30h.
Horari de les visites : de dimarts a divendres de 8,30 a 15h  i les tardes de dilluns i algun divendres de 15h a 20h.

[email protected]

Recorda també que tens uns referents de salut a la teva disposició, que són el teu metge de capçalera, pediatra o infermera, i pots demanar hora online a:
https://ws1.ics.gencat.cat/VisitesIServeis/programacio_visites/Visites.aspx

Si estudies a un centre de Secundària també tens una infermera
a la teva disposició dins el Programa Salut i Escola, pots demanar hora
al teu tutor o directament a la infermera del teu centre.

A més, l’Equip territorial pediàtric també disposa d’una adreça de correu electrònic on poder fer les teves consultes:
[email protected]