Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són patologies causades per factors diversos que impliquen una alteració important de la conducta en relació amb l’alimentació.
Tot i que les més conegudes són l’anorèxia i la bulímia (que afecten majoritàriament a les noies joves), de tipus n’hi ha molts i afecten a diferents grups d’edat.
L’Organització Mundial de la Salut cataloga aquests trastorns com a trastorns mentals i de comportament i les conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials que comporten poden arribar a ser molt greus.
Símptomes més comuns d’aquestes malalties
- Símptomes relacionats amb l’alimentació
- Ús injustificat de dietes restrictives o molt estrictes, estat de preocupació constant i d’obsessió per tot allò relacionat amb l’alimentació, interès exagerat per receptes de cuina o dietes, interès en fer els àpats sense companyia, interès per cuinar per als altres i hàbit per a trobar excuses per no haver de menjar, sentiment de culpabilitat per haver menjat, comportament alimentari estrany (amagar i/o jugar amb el menjar, menjar dret/a), tancar-se al bany després de cada àpat…
- Símptomes relacionats amb el pes
- Pèrdua de pes injustificada, por i rebuig exagerats respecte el sobrepès, pràctica del vòmit auto-provocat o del dejuni, ús habitual de laxants diürètics per perdre o controlar el pes…
- Símptomes relacionats amb el cicle menstrual
- Retardament en l’aparició de la primera regla, falta de menstruació o menstruacions irregulars…
- Símptomes relacionats amb la imatge corporal
- Percepció distorsionada del propi cos, intent d’amagar el cos amb roba ampla, evitant el banyador…
- Símptomes relacionats amb l’exercici físic
- Excessiva pràctica d’exercici físic i nerviosisme quan no es fa, ús excessiu de l’exercici físic per aprimar-se…
- Símptomes relacionats amb el comportament
- Estat depressiu i irritable, amb freqüents canvis d’humor; reducció de les relacions socials i tendència a l’aïllament, insatisfacció personal constant, dificultat de concentració…
On et poden ajudar i informar?
- Recorda que tens uns referents de salut a la teva disposició, que són el teu metge de capçalera, pediatra o infermera. Pots consultar quin és el teu CAP de referència aquí: https://catsalut.gencat.cat/ca/centres-sanitaris/quin-cap-correspon-a-una-adreca/https://ws1.ics.gencat.cat/VisitesIServeis/programacio_visites/Visites.aspx
- Si estudies a un centre de Secundària també tens una infermera a la teva disposició dins el Programa Salut i Escola, pots demanar hora al teu tutor o directament a la infermera del teu centre.
- A més, l’Equip territorial pediàtric també disposa d’una adreça de correu electrònic on poder fer les teves consultes:[email protected]
- A la Garrotxa existeix el Centre de salut mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) de la Garrotxa on hi trobaràs una psicòloga que ajuda els i les joves amb trastorns alimentaris. Pots demanar hora al teu metge de capçalera que t’hi derivarà
- Tarda Jove
Altres enllaços i adreces d’interès:
- Canal Salut- transtorns conducta alimentària
- ACAB – Associació contra l’anorexia i la bulímia
- Informació sobre TCA
- Assessoria sobre salut elpep.info
- Assessoria sobre salut laclara.info
- Assessories i informació en línia
- Guia per families de persones amb TCA