Si et planteges fer una estada a l’estranger és essencial que dediquis un temps a planificar tots aquells aspectes que pots preparar abans de marxar.
Per exemple, si marxes per motius laborals et pot interessar saber que la normativa de la UE facilita poder cobrar l’atur a un altre país, si marxes a buscar feina, durant 3 mesos (o 6 en algun cas). Si tornes en menys de 12 mesos la prestació es podrà reprendre i cobraries el que ha quedat pendent, fent els tràmits a través del SEPE.
Si marxes per motius formatius, també has de saber que és habitual que els centres que reben estudiants estrangers sol·licitin un nivell mínim d’idiomes. Així doncs, si tens previst estudiar fora, és molt recomanable que acreditis el teu nivell de l’idioma a través d’exàmens oficials.
També hauràs de pensar en tramitar el reconeixement, la convalidació i/o l’homologació dels teus diplomes i títols.
Viure a la Unió Europea
Tràmits i documentació
- Estades de menys de 3 mesos. Les persones amb nacionalitat d’un estat membre poden viatjar a països de la Unió europea sense restriccions, amb el DNI o Passaport en regla. Les persones amb residència de curta o llarga durada, poden viatjar als països de l’espai Schengen durant 3 mesos amb el NIE.
- Estades de més de 3 mesos. Les persones amb nacionalitat d’estat membre de la Unió Europea tenen dret a viure a un altre país de la Unió, si tenen una feina, estan estudiant o formant-se i/o demostrant que tenen recursos econòmics per viure al país sense suposar una càrrega per a Serveis socials.
En general, per poder residir més de tres mesos en un altre país de la Unió Europea t’has d’empadronar (registrar) al país com a resident, normalment a l’Ajuntament o a la Policia. El registre no pot costar més que un document d’identitat del país, i té una validesa indefinida. Per al registre acostumen a demanar un document d’identificació, el contracte de lloguer del pis, així com un contracte de feina (si és per motius de feina), matricula del centre educatiu (per motius d’estudis), assegurança i en alguns casos caldrà demostrar recursos econòmics.
Assistència sanitària
- Com a ciutadà/ana de la Unió Europea, tens dret a rebre assistència sanitària a qualsevol país de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). No obstant, la documentació per gaudir d’aquesta prestació varia en funció de la durada prevista de l’estada.
- Per gaudir d’assistència sanitària, és necessària la Targeta Sanitària Europea (TSE), la qual simplifica el procediment de rebre assistència durant estades temporals en altres països europeus.
- La TSE ÉS GRATUITA i es pot tramitar a la institució competent del país d’origen. A Espanya, l’obtindràs a través de qualsevol dels Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) o pots demanar-la online.
- A partir dels 3 mesos en un mateix país i, si s’hi està registrat, ja no es podrà utilitzar la TSE.
- Si no hi treballes, però estaràs a l’estranger per un període llarg, hauries de disposar d’una assegurança privada. Un cop treballis i et donis d’alta a la Seguretat Social del país corresponent, t’hauràs de regir per les normes reguladores d’aquest país.
Viure a països no comunitaris
Tràmits i documentació
Els tràmits per poder residir i treballar en països no comunitaris varien segons el país i el motiu de l’estada.
- Treballar
Hi ha països on només hi podràs treballar si prèviament comptes amb una oferta de feina i has tramitat el visat i el permís de treball des d’Espanya (en oficines consulars). En d’altres, en canvi, podràs entrar com a turista i tramitar un visat de treball un cop trobis feina dins el territori.
Per aquest motiu, és molt important contactar amb les diferents ambaixades i consolats que els països tenen a l’Estat espanyol i entendre molt bé la política d’immigració del país on et vols desplaçar, abans de fer-ho.
Els visats es tramiten a l’ambaixada del país on vols anar. A la pàgina del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació podràs consultar la informació referent a les ambaixades i consolats a l’Estat espanyol als diferents països, on dediquen un espai a parlar dels visats i tràmits per poder viure i treballar al país en qüestió.
A les Conselleries de feina i Seguretat Social a l’exterior trobaràs informació sobre els diferents tràmits i, en alguns casos, una web dedicada a la recerca de feina al país.
- Estudiar
Els tràmits que cal fer per estudiar a països no comunitaris varien segons el destí, però generalment és necessari sol·licitar el visat d’estudis.
La majoria de països t’exigiran que el tramitis des d’Espanya. Per aquest motiu, és molt important contactar en primer lloc amb l’ambaixada o les oficines consulars del país on et vols desplaçar i conèixer a fons la seva política d’immigració.
A la pàgina web del Ministeri de l’Interior trobaràs tota la informació sobre la tramitació del DNI i del passaport; i a la pàgina del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació podràs consultar la informació referent a les ambaixades i consolats a l’Estat espanyol.
Tingues en compte que, a molts països, el visat d’estudiant per a persones estrangeres només et dóna dret a residir a la regió per dur a terme activitats acadèmiques. Alguns països permeten treballar unes hores als i les estudiants amb Visat d’estudiant.
Assistència sanitària
- En cas de dirigir-te a països no comunitaris, és fonamental saber si el país on residiràs (de forma temporal o continuada) té un conveni bilateral amb l’Estat espanyol que et garanteixi l’atenció sanitària, i, en cas afirmatiu, en quines condicions, no només en matèria d’assistència sanitària, sinó també respecte a les prestacions d’atur i les cotitzacions reconegudes entre tots dos països.
- Abans de marxar, hauràs d’informar-te i realitzar els tràmits pertinents als Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS).
- En cas que el país de destí no tingui cap conveni amb Espanya o no et cobreixi la totalitat de l’assistència, hauràs d’optar per contractar una assegurança privada que t’ofereixi cobertura sanitària a l’estranger. Informa’t bé sobre què cobreix i què no, ja que l’assistència sanitària anirà inicialment al teu càrrec.
- Com a jove, recorda, també, que el Carnet Jove t’ofereix una assegurança d’assistència en viatges internacionals fins a tres mesos que et pot ser d’utilitat!