Què són? Els camps de treball són projectes de voluntariat de curta durada que realitzen un grup de joves provinents de diferents països i que tenen una durada d’entre 2 i 3 setmanes. L’oferta d’aquestes activitats de voluntariat és més abundant i diversa a l’estiu, però n’hi ha durant tot l’any. Les persones que participen en els camps de treball desenvolupen tasques voluntàries a canvi de manutenció i allotjament. Els camps de treball poden tenir lloc fora del teu país (camps de treball internacionals), o al teu país (camps de treball nacionals).

Quines tasques faràs? Hi ha diferents tipologies de camps, tots es fan al voltant d’una comunitat local.  Poden ser de tipus mediambientals, agrícoles, patrimonials, arqueològiques, culturals, educatius, etc. Les hores de treball serien entre 5 i 6 hores. A aquestes tasques voluntàries se li sumen les activitats que se’n deriven del propi funcionament del grup i es distribueixen entre les persones voluntàries, com per exemple, la preparació d’àpats, neteja i manteniment dels espais comuns, etc. Una persona major d’edat que dirigirà al grup i serà la teva persona de referencia, serà el Camp Leader. Però no tot és feina en el camp de treball: s’organitzen un munt d’activitats de lleure i lúdiques que faran del camp una experiència completa!

Qui pot participar? Poden participar-hi persones a partir dels 14 anys. Són més abundants a partir de la majoria d’edat. En cada camp s’especifica l’edat mínima per a poder-hi participar.

Entitats que en gestionen:

COCAT: entitat que organitza camps de treball internacionals per a menors d’edat (de 14 a 17 anys) a països d’Europa. També gestiona camps de treball internacionals per a majors d’edat a la resta del món (depenent del país, poden demanar certes edats, a partir de 18 o a partir de 21).

SCI Servei Civil Internacional: entitat que organitza camps de treball a partir de 16 anys. Depenent del país, també poden demanar certs requisits d’edat.

Setem Camps de solidaritat: organitzen al mes d’agost camps de treball a països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Cal ser major d’edat. L’estada és, en aquest cas, d’un mes.

Proide: organitzen estades de voluntariat de curta i llarga durada i també estius solidaris.

Direcció General de Joventut: ofereix 3 tipus diferents de camps: 

  • Camps de treball a Catalunya amb participants residents a Catalunya.
    Les persones participants en aquests camps de treball són majoritàriament joves residents a Catalunya i menors d’edat. 
  • Camps de treball a Catalunya amb participants residents a Catalunya i/o de la resta de l’Estat. 
    Les persones participants en aquests camps de treball a Catalunya són joves catalans o catalanes i joves procedents de tot l’Estat espanyol en virtut d’un intercanvi de places amb la resta de comunitats autònomes. Hi ha camps per a menors i per a majors d’edat.
  • Camps de treball a Catalunya amb participants residents a Catalunya i estrangers. 
    Les persones participants en aquests camps de treball a Catalunya són joves catalans o catalanes i joves procedents de tota Europa i la resta del món, majors d’edat, en virtut d’uns acords d’intercanvi de places amb entitats que organitzen camps de treball internacionals.