General

Intercanvi juvenil, dins el marc Erasmus+, entre Bèlgica i La Garrotxa

De l’1 al 8 d’agost, un grup de 13 joves del Garrotxa, juntament amb 13 joves de Bèlgica van conviure en un intercanvi a Lokeren, Bèlgica.

L’intercanvi amb els grups de joves belgues es va fer al Castell Verloren Vos, un espai enmig de la ciutat de Lokeren que els permetia realitzar activitats i dinàmiques així com allotjar-se.

El projecte d’intercanvi està finançat en el marc del programa Erasmus Plus de la Unió Europea, i pretén posar en contacte joves de diferents països europeus, en aquest cas joves de diferent municipis de la zona de la Garrotxa i de diferents municipis de Bèlgica, per tractar temes d’interès per als joves, així com reflexionar sobre temes d’actualitat i donar eines als joves per convertir-se en persones ciutadanes de la Unió Europea respectuoses, obertes i tolerants.

El projecte amb aquesta entitat belga es va iniciar al 2018, i es va celebrar un primer intercanvi a la Garrotxa, on es varen tractar els projectes “Peer to Peer” o projectes participatius entre iguals. L’any següent, al 2019, es va celebrar a Bèlgica un nou intercanvi “Let’s Identify an Ex-change!” , tractant un tema a demanda dels i les joves participants: el gènere i la identitat.

D’aquest procés en va néixer un nou projecte de dos any de durada, on el tema principal era la Resiliència. S’havia d’iniciar al 2020 i per la pandèmia es va haver de posposar, així que aquest 2021 s’ha pogut dur a terme el primer intercanvi d’aquest nou cicle, on s’ha treballat la Resiliència personal, a través de diferents activitats, testimonis i formacions, els i les joves han pogut compartir i aprendre eines per ser persones resilients davant qualsevol situació o circumstància que ens prepari la vida. Al final de l’intercanvi, s’han realitzat 2 accions proposades pels mateixos participants: un mural sobre resiliència a Gant i on hi ha un codi QR que et porta a una web i una cançó, també creada pels participants.

A més, hi ha hagut espais de diversió i oci com per exemple la visita a Gant i Bruixes, anar a un parc aquàtic,… Un conjunt d’activitats enriquidores i que han ajudat a generar grup i sensació de pertinença.

Les entitats organitzadores, Globelink i Garrotxa Jove, Servei de Joventut del Consell Comarcal de La Garrotxa, es posen ja a treballar en segon intercanvi d’aquest cicle, que tindrà lloc a l’agost del 2022 a la Garrotxa i anirà sobre resiliència comunitària.

Aquests projectes es realitzen des de fa anys per una aposta ferma de Garrotxa jove per proporcionar oportunitats de mobilitat al jovent de la comarca, siguin quins siguin els seus recursos i les seves possibilitats, aportant la possibilitat de tenir aquesta vivència enriquidora a nivell personal però també professional i social. Així doncs, volem destacar que el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, forma part de la xarxa Eurodesk des del 2013, el que li ha permès dur a terme diferents programes de mobilitat per joves garrotxins.

Els joves participants han fet una valoració molt positiva de l’experiència i expressen que tenen pensat continuar participant de diferents programes de mobilitat europea.